Kontaktmechanik und Reibungsphysik in Chengdu, China

Lupe [1]

Im Rahmen der Zusammenarbeit mit dem Southwest Jiaotong University in Chengdu und der TU Berlin, wird  voraussichtlich

vom 1. bis zum 30. September 2020

in Chengdu ein Kompaktkurs "Kontaktmechanik und Reibungsphysik" abgehalten.

Alle Informationen zur Anmeldung finden Sie hier. [2]

Prof. Valentin Popov wird 60

Lupe [4]

2019 wurde der Leiter unseres Fachgebietes, Prof. Valentin Popov, 60 Jahre alt. Zu seinem Jubiläum haben Mitarbeiter des Fachgebietes ein Special Issue der internationalen Fachzeitschrift "Facta Universitatis, Series Mechancal Engineering" herausgegeben. Die gesamte Ausgabe kann hier [5] heruntergeladen werden.

Darüber hinaus fand im Rahmen des Internationalen Workshops [6] "Contact Mechanics and Friction: Foundations and Applications" ein feierlicher Empfang statt: Photogalerie [7] und Video [8] des Empfangs

Friction and Wear: From Elementary Mechanisms to Macroscopic Behavior

Lupe [10]

This free e-book [11] is an intriguing attempt by world wide renowned scientists to bring together micro- and macro tribology. Individual contributions are by Jacqueline Krim, Jianbin Luo, Martin Müser, Martin Dienwiebel, Michael Moseler, Ken Nakano and others.

It is opened by a review "Controlling Friction With External Electric or Magnetic Fields: 25 Examples" by Jacqueline Krim. The review presents 25 examples of active control of friction from recent literature thus reminding us of the huge complexity of tribological phenomena. At the same time, it clearly shows that they can be understood and well controlled.

One of the most fundamental concepts discovered and analyzed in the last 25 years is the concept of superlubricity. In their paper "Macroscale Superlubricity Achieved With Various Liquid Molecules: A Review" Xiangyu Ge, Jinjin Li and Jianbin Luo discuss the advancements in liquid superlubricity at the macroscale.

Martin Müser combines the fundamental understanding of structural superlubricity with the advances of the contact mechanics of rough surfaces. He successfully links the scales and answers the question “Are There Limits to Superlubricity of Graphene in Hard, Rough Contacts?”

The experimental work "Investigation on Dynamic Response of Rubber in Frictional Contact" by Ken Nakano et. al. is a true puzzle showing that the sliding rubber contact reacts to oscillations as if it were sticking! Altogether, there are 10 Papers by world-renowned scientists in this collection.

Weiterentwicklung des Flying V

Lupe [12]

Am 2. Juni 2019 wurde bekannt gegeben, dass das Flugzeugkonzept Flying V [13] des Mitarbeiters unseres Fachgebietes "Systemdynamik und Reibungsphysik" Justus Benad [14] im Rahmen einer Kooperation der TU Delft [15] mit der Fluggesellschaft KLM weiterentwickelt wird. Diese Mitteilung löste international großes Medieninteresse aus. mehr [16]